Overslaan en naar de inhoud gaan

Heeft u vaccinaties nodig vanwege een ziekte of geplande behandeling? Dan kan uw arts u doorverwijzen naar Travel Clinic Erasmus MC. Dat kan het geval zijn als u:

 • hiv-positief bent.
  Hiv onderdrukt het afweersysteem. Hierdoor bent u vatbaarder voor infecties. Het risico op infecties wordt verkleind door een aantal vaccinaties preventief te geven.
 • een auto-immuunziekte heeft (zoals M. Crohn, Colitis Ulcerosa, Reumatoïde artritis, Psoriasis en SLE).
  Bij een auto-immuunziekte valt het afweersysteem het eigen lichaam aan. Om dit te stoppen krijgt u afweeronderdrukkende medicijnen. Nadeel is dat u hierdoor vatbaarder bent voor infecties. Om het risico op infecties te verkleinen wordt vóór de start van de behandeling een aantal preventieve vaccinaties gegeven.
 • een orgaantransplantatie moet of heeft ondergaan.
  Om afstoting van het orgaan te voorkomen gebruikt u afweerremmende medicijnen. U bent daardoor wel vatbaarder voor infecties. Het risico op infecties wordt verkleind door een aantal vaccinaties preventief te geven.
 • geen of een slechtwerkende milt heeft.
  De milt zorgt voor een goede afweer tegen bacteriën. Leven zonder milt of met een slechtwerkende milt brengt een verhoogde kans op (levensbedreigende) infecties met zich mee. Vaccinaties verminderen deze kans.
 • kanker of een bloedziekte heeft.
  Doordat u kanker heeft of specifieke afwijkingen in uw bloed, kan het nodig zijn om extra vaccinaties te halen. Bij o.a. mensen met sikkelcelziekte is de functie van de milt verstoord (dit orgaan heeft een belangrijke functie in uw afweer). Met o.a. de pneumokokkenvaccinatie kan een ernstig ziektebeloop u wellicht bespaard worden. Door gebruik van chemotherapie kan uw afweer onderdrukt zijn. Het kan voor u nodig zijn om extra vaccinaties toegediend te krijgen.

Uw arts verwijst u digitaal door of geeft u een verwijsbrief mee om de afspraak zelf te maken.