Overslaan en naar de inhoud gaan

Of een coronatest voor uw reis noodzakelijk is leest u in de reisadviezen op www.wijsopreis.nl. Controleer ook welk soort test u nodig heeft en hoe lang het reiscertificaat geldig moet zijn.

Afspraak maken

Travel Clinic Erasmus MC voert coronatests uit op afspraak. U kunt bij ons terecht op maandag tot en met vrijdag van 8.45 tot 16.30 uur. Op dinsdag en woensdag tot 21.00 uur. Een afspraak maakt u door te bellen met 010-704 5050 (ma.-vrij. 8.30-17.00 uur).

Meenemen naar de afspraak

Neem tijdens de afspraak het paspoort of de ID-kaart mee waarmee u de reis maakt. Het nummer van dit document moet op de reisverklaring vermeld worden. Zonder is het niet geldig en kan de luchtvaarmaatschappij of het land van bestemming u weigeren.

Verloop en kosten van de PCR-test

Voor de PCR-test neemt de verpleegkundige een uitstrijkje uit uw neus en keel. Het monster wordt vervolgens verzonden naar het laboratorium en onderzocht op aanwezigheid van het coronavirus. U ontvangt de uitslag van de test en de reisverklaring binnen 48 uur. Test u voor 12.00 uur dan ontvangt u de uitslag eerder: de volgende dag voor 12.00 uur. De kosten van de test zijn € 105,-

  • De PCR-test wordt alleen uitgevoerd als u klachtenvrij bent. Heeft u klachten die passen bij het coronavirus, bel de afspraak af.
  • Het is aan uzelf om na te gaan of en welke coronatest voor uw reis noodzakelijk is. Dat kan op www.wijsopreis.nl. Controleer ook welke eisen er gelden ten aanzien van de geldigheidsduur van de reisverklaring.
  • Wij hebben goede afspraken met ons laboratorium over doorlooptijden. In uitzonderlijke gevallen kan het voorkomen dat de uitslag later binnen is. Denk aan een technische storing in het lab of aan een uitslag die op de grenswaarde valt (niet positief en niet negatief). Het monster moet dan opnieuw geanalyseerd worden. Wij kunnen hiervoor niet aansprakelijk gehouden worden. Wel zullen wij u zo snel mogelijk informeren en alles doen wat binnen ons bereik ligt om de uitslag te realiseren.

Met de PCR-test wordt onderzocht of u op dit moment besmet bent met het coronavirus. 

  • De uitslag van een PCR-test ontvangt u binnen 48 uur. Test u voor 12.00 uur dan ontvangt u de uitslag eerder: de volgende dag voor 12.00 uur.


Wij hebben goede afspraken met ons laboratorium over doorlooptijden. In uitzonderlijke gevallen kan het voorkomen dat de uitslag later binnen is. Denk aan een technische storing in het lab of aan een uitslag die op de grenswaarde valt (niet positief en niet negatief). Het monster moet dan opnieuw geanalyseerd worden. Wij kunnen hiervoor niet aansprakelijk gehouden worden. Wel zullen wij u zo snel mogelijk informeren en alles doen wat binnen ons bereik ligt om de uitslag te realiseren.

U ontvangt de uitslag via de e-mail. Deze e-mail is om privacyredenen beveiligd met een code die u via sms van ons ontvangt. Zo kunt alleen u de uitslag inzien en het reiscertificaat downloaden. 

De reisverklaring vermeldt in het Nederlands en in het Engels de volgende gegevens:

  • uw naam zoals vermeld op het paspoort of de ID-kaart waarmee u reist  
  • het documentnummer van het paspoort of de ID-kaart waarmee u reist 
  • de dag waarop de test heeft plaatsgevonden
  • dat u negatief getest bent

De reisverklaring bevat géén QR-code.

Als de test positief is informeren wij u telefonisch. U kunt in dat geval niet op reis omdat het land van bestemming u niet zal toelaten.

Dat is afhankelijk van de eisen die het land van bestemming stelt. U dient dit zelf na te gaan. Lees de reisadviezen op www.wijsopreis.nl.

Ja dat kan. We nemen daarvoor langer de tijd en u mag er als ouder uiteraard bij zijn om uw kind op zijn of haar gemak te stellen. Voor een PCR-test gebruiken wij geen midnasale coronatest (beter bekend als de neuspeutertest). Dit in verband met verminderde gevoeligheid van de test.

Soms komt de mail in de map Ongewenste e-mail of spam terecht. Dat is afhankelijk van uw e-mailprogramma. Controleer daarom ook altijd deze map als u in afwachting bent van de uitslag. Staat de mail er niet tussen? Neem dan contact met ons op via telefoonnummer 010-704 5050.

Denk ook aan reisvaccinaties

Naast een PCR-test is het ook belangrijk om uw reisvaccinaties te controleren. Welke heeft u in het verleden gehad, zijn deze nog geldig en welke vaccinaties worden voor uw nieuwe bestemming geadviseerd? > Meer informatie