Overslaan en naar de inhoud gaan

Griep is een virus waar mensen flink ziek van kunnen worden. Het is anders dan een zware verkoudheid. Vooral mensen van 60 jaar en ouder en mensen met bepaalde aandoeningen kunnen ernstig ziek worden. Soms zelfs met overlijden tot gevolg. Huisartsen nodigen de risicogroepen elk najaar uit voor een gratis griepprik. Behoort u niet tot de risicogroepen maar wilt u zich wel beschermen, dan kunt u de vaccinatie tegen betaling krijgen. U kunt hiervoor terecht bij Travel Clinic Erasmus MC.

Waarom het aan te raden is

  • De griepprik maakt de kans op griep kleiner, en de ziekte minder erg als u toch griep krijgt. 
  • De kans op een longontsteking door griep is kleiner bij mensen die gevaccineerd zijn. 
  • Als u na de griepprik toch griep krijgt, bent u minder besmettelijk. Daarmee beschermt u kwetsbaren in uw omgeving. 
  • Door het rondgaan van coronavirussen zijn er in de afgelopen jaren weinig mensen ziek geworden door griep. Daardoor is er ook weinig tot geen weerstand opgebouwd, en zouden de aankomende besmettingen wel eens ernstiger kunnen verlopen.

Beste tijd om de griepprik te halen

De beste tijd voor de griepprik is ieder jaar vanaf oktober. Nadat u de vaccinatie heeft gekregen, duurt het twee weken voordat uw lichaam voldoende afweerstoffen heeft aangemaakt. De bescherming duurt ongeveer een half jaar. Het is daarom verstandig de griepvaccinatie ieder jaar te herhalen.

Kosten

De griepvaccinatie kost 40 euro, dit is inclusief consultkosten. Krijgt u de griepvaccinatie als onderdeel van een reisconsult bij ons dan betaalt u 30 euro. Vraag bij uw zorgverzekeraar na of u de kosten kunt declareren.  Als u aanvullend verzekerd bent is dat vaak het geval.

Afspraak maken

Voor een afspraak belt u met 010-704 5050 of gebruikt u ons online afsprakensysteem. Kies de optie ‘Griepprik’ en selecteer de datum en tijd die u uitkomt.

Lees ook: Wat is griep, wat zijn de verschijnselen, hoe kunt u het voorkomen?

Dame ligt ziek in bed