Overslaan en naar de inhoud gaan

Contact met dieren

Tijdens het buiten spelen op reis staan kinderen bloot aan allerlei soorten parasieten. Zolang ze de kruipleeftijd hebben, is het verstandig het oppervlak waarop ze spelen te bedekken met een mat. Daardoor hebben ze geen direct contact met de grond. Bij grotere kinderen heeft schoenen dragen hetzelfde effect.

Over de hele wereld komt nog veel rabiës voor. Niet alleen wilde en zwervende dieren kunnen de ziekte overbrengen, ook huisdieren. Kinderen hebben meer kans dan volwassenen op een dierenbeet. Ze zullen het bovendien niet altijd aan hun ouders vertellen als ze zijn gebeten.

De beste manier om kinderen te beschermen tegen rabiës en andere ziektes is contact met vreemde dieren te vermijden. Vooraf vaccineren tegen rabiës is in bepaalde gevallen zeker aan te raden. Als een kind is gebeten, moet de wond direct worden uitgespoeld met water en zeep. Raadpleeg daarna meteen een arts. In veel gevallen zal deze een nabehandeling met rabiësvaccinaties en antibiotica voorschrijven.

Zwemmen

Verdrinking is de tweede oorzaak van overlijden onder kinderen op reis. Alertheid van de verzorgers is hier de belangrijkste maatregel. Reddingsvesten zijn niet in alle landen verkrijgbaar, neem ze zonodig mee van huis.

Tijdens het zwemmen slikken kinderen veel sneller dan volwassenen water in. Vaak is het water vervuild met ontlasting en dat verhoogt de kans op infecties. Contact met oppervlaktewater kan ook ziektes veroorzaken, zoals schistosomiasis.

Hoogte

Kinderen zijn vatbaarder voor hoogteziekte dan volwassen en de complicaties zijn ernstiger. Met kleine kinderen hoger dan 2500 meter gaan is af te raden.

Zon

Te veel blootstaan aan zonlicht voor de leeftijd van vijftien jaar, verhoogt de kans op kwaadaardige huidkanker in de toekomst. Zoncontact vermijden is het meest effectief. In de schaduw kan de huid net zo goed verbranden, gebruik ook dan zonnebrandmiddelen. Voor kinderen is een beschermingsfactor van dertig of hoger het meest geschikt. Als ze tegelijkertijd een antimuggenmiddel met DEET gebruiken, vermindert dit de beschermingsfactor met een derde. Het beste is pas 30 minuten na het aanbrengen van de zonnebrand een DEET product te gebruiken.