Overslaan en naar de inhoud gaan

Voorkomen

Malaria wordt overgebracht door muggen. Deze zijn actief van zonsondergang tot zonsopgang. Een goede bescherming tegen de ziekte bestaat uit het minimaliseren van de kans op muggenbeten, aangevuld met antimalariatabletten. Controleer om te beginnen de slaapruimte. Bij voorkeur is deze voorzien van airconditioning of in ieder geval een klamboe. Laat kinderen overdag dunne kleding dragen met lange mouwen en broekspijpen. Bescherm onbedekte lichaamsdelen met een antimuggenmiddel. Veel van deze middelen bevatten DEET. Bij kinderen onder de twee jaar wordt aangeraden geen concentratie te gebruiken boven de 30%. Bij kinderen is het belangrijk om het middel niet op de handen of het gezicht te smeren. 

Veel antimalariatabletten voor kinderen zijn gelijk aan die voor volwassenen, alleen de dosis wijkt af. Sommige tabletten mogen niet worden voorgeschreven aan kinderen. Doxycycline is geschikt vanaf de leeftijd van acht jaar en Malarone alleen voor kinderen die meer dan elf kilogram wegen.

Verschijnselen

De eerste tekenen van malaria kunnen sterk lijken op griep of een kinderziekte die gepaard gaat met koorts. De ziekte kan zich vervolgens in hele korte tijd ontwikkelen tot een zeer ernstige vorm. Kinderen lopen bovendien meer risico op complicaties zoals shock, coma en de dood.

Behandeling

Voor de behandeling van malaria is medische hulp nodig. Hoe eerder kinderen deze krijgen, hoe groter de kans op herstel. Houd kinderen daarom tijdens de reis goed in de gaten en raadpleeg bij verdachte signalen direct een arts.