Overslaan en naar de inhoud gaan

Waar?

Het virus komt voor in Afrika ten zuiden van de Sahara en in Zuid-Amerika. Het risico op besmetting is het grootst in West-Afrika en het Amazonegebied. De meeste besmettingen gebeuren tijdens het regenseizoen en het begin van het droge seizoen.

Hoe?

Gele koorts wordt overgebracht door muggensteken. Het virus komt oorspronkelijk bij apen vandaan. De muggen zijn actief van zonsopgang tot zonsondergang, met name in de vroege ochtend en namiddag.

Wat?

Drie tot zes dagen na besmetting doen zich de eerste verschijnselen voor. Koorts, geelzucht en bloedingen zijn opvallende symptomen. Ongeveer dertig procent van de patiƫnten overlijdt aan gele koorts.

Wat te doen?

Vaccinatie biedt de enige volledige bescherming tegen gele koorts. Het vaccin werkt zeer effectief, een eenmalige inenting geeft levenslange bescherming. De bescherming is tien dagen na vaccinatie op peil.

Verplichte vaccinatie

Endemische landen zijn landen waar gele koorts (of een andere ziekte) voorkomt. Om verspreiding van het virus te voorkomen stellen sommige landen vaccinatie verplicht. Hiermee wil de World Health Organisation voorkomen dat gebieden besmet raken die vrij zijn van gele koorts maar waar wel muggen leven die het virus kunnen overbrengen. Bij binnenkomst in een dergelijk land heeft u een geldig inentingsbewijs nodig.

In het reisadvies voor uw bestemming leest u of een gele koorts vaccinatie aanbevolen is of wellicht verplicht wordt door het land. Heeft u een gele koorts vaccinatie nodig, laat u dan minimaal tien dagen voor vertrek inenten.