Overslaan en naar de inhoud gaan

Hoe?

Veel mensen denken dat het klimaat of de manier van voedselbereiding de oorzaak is van de diarree. Maar in de meeste gevallen wordt de diarree veroorzaakt door ziektekiemen. Deze ziektekiemen krijgt u binnen door het eten of drinken van water of voedsel dat vervuild is met ziektekiemen, zoals bacteriƫn, virussen of parasieten. De kans om reizigersdiarree op te lopen is groter onder primitieve omstandigheden en in een warm klimaat. Maar kunt u ook oplopen in een goed hotel.

Wat?

Als u binnen 24 uur meer dan drie keer dunne ontlasting hebt gehad, spreken we van reizigersdiarree. Vaak gaan buikkrampen en misselijkheid gepaard met de diarree. Er is sprake van een ernstige vorm van diarree als deze langer duurt of gepaard gaat met hoge koorts of bloed en slijm bij de ontlasting.
Een gezonde volwassene heeft over het algemeen alleen hinder van de diarree. Een kind of oudere kan meer problemen krijgen. Zij kunnen snel uitdrogen, zeker als de diarree samengaat met overgeven.

Wat te doen?

Vasten helpt niet als u reizigersdiarree hebt. Probeer gewoon te blijven drinken en eten als u niet te misselijk bent. Als u waterdunne diarree hebt, is het verstandig om ORS te gebruiken. ORS is een oplossing van suikers en zouten. Hierdoor wordt vocht beter in het lichaam vastgehouden en is de kans op uitdroging kleiner.

Bij veel last kunt u loperamide, een stopmiddel, gebruiken. Maar let op: bij gebruik langer dan twee dagen, kan loperamide voor verstopping zorgen. Andere namen voor loperamide zijn Diacure(r) of Imodium(r). Lees goed de bijsluiter voor gebruik. Bij koorts en/ of bloedverlies mag loperamide alleen gebruikt worden, nadat een arts is geraadpleegd. In geval van ernstige of langdurige diarree kan een antibiotica kuur noodzakelijk zijn. Raadpleeg een arts in die gevallen, deze kan u verder helpen.

Raadpleeg een arts bij:

  • diarree langer dan 3 dagen
  • hoge koorts
  • bloed en slijm bij de ontlasting
  • uitdroging (minder plassen, dorst, sufheid)

Voorkomen

Door na elke handdruk en voor elke maaltijd je handen te wassen, vermindert u de kans op reizigersdiarree al aanzienlijk. Verder moet u ervan uit gaan dat het water besmet is. Dus ook rauwkost en sla kan afgespoeld zijn met besmet water. IJsklontjes worden ook vaak gemaakt van besmet water. Eet alleen gerechten die heet en vers op tafel komen. De gerechten moeten goed doorbakken en gekookt zijn. Schil zelf al het fruit dat u eet.