Overslaan en naar de inhoud gaan

Behandeling

Bij een aantal ziektes is behandeling in een gespecialiseerd ziekenhuis nodig. Ga daarom naar uw huisarts als u ziek terugkomt van uw reis of binnen 14 dagen na thuiskomst klachten ontwikkelt. De meeste klachten kunnen door de huisarts behandeld worden. Ook kan hij onderzoek (laten) doen naar tropische aandoeningen. Vermeld bij uw bezoek waar u bent geweest, wanneer u terugkwam, welke vaccinaties u gehad heeft en of u malariaprofylaxe heeft gebruikt.

Tropenpolikliniek Erasmus MC

Bij aanhoudende en/of ernstige klachten kan uw huisarts u doorverwijzen naar de Tropenpolikliniek van het Erasmus MC. Zij hebben de krachten gebundeld met de tropenafdeling van het voormalige Havenziekenhuis in Rotterdam, jarenlang een begrip als het gaat over kennis van tropische ziekten en reizigersgeneeskunde. In geval van spoed zijn de specialisten 24 uur per dag beschikbaar.

De Tropenpolikliniek en de spoedeisende hulp (SEH) beoordelen patiënten met verdenking van een tropische aandoening. Binnen een dag is de diagnose bekend en kan eventueel tot behandeling worden overgegaan. Uw huisarts kan contact opnemen met de polikliniek interne geneeskunde van het Erasmus MC via het secretariaat 06 50 03 19 73. Bent u arts en is er een spoedeisende situatie die niet tot de volgende dag kan wachten, bel met de Tropentelefoon: 06 34 95 12 56 (alleen voor artsen).

Waarschuw bij dringende medische problemen of hoge koorts direct uw huisarts. Hij of zij kan u zonodig met spoed doorverwijzen.

Sander de Kramer en tropenarts Mariana de Mendonça Melo

Sander de Kramer ontsnapte ternauwernood aan malaria

Bij malaria telt elke minuut. Dat ondervond journalist Sander de Kramer afgelopen juli aan den lijve. Hij werd net op tijd behandeld in het Erasmus MC, onder andere door tropenarts Mariana de Mendonça Melo. Zij merkt dat er veel misverstanden bestaan over malaria.

Lees het verhaal van Sander