Overslaan en naar de inhoud gaan

De Hadj is de bedevaart die iedere moslim die daartoe in staat is, minimaal één keer moet maken. Het vindt plaats in de laatste maand van de islamitische kalender. De Umrah, ook wel de kleine bedevaart genoemd, is vrijwillig en kan het hele jaar door. Met name tijdens de Hadj zijn er miljoenen mensen tegelijkertijd in Mekka.

Meningokokken vaccinatie verplicht

In de grote mensenmenigte is het risico op een besmetting met meningokokken aanwezig. Daarom stellen de autoriteiten van Saudi-Arabië de vaccinatie tegen meningokokken verplicht voor alle deelnemers aan de Hadj en Umrah. De vaccinatie moet minimaal 10 dagen voor aankomst in Saudi-Arabië gegeven zijn, en mag niet ouder zijn dan 5 jaar. Maak tijdig een afspraak zodat u verzekerd bent van een plekje in onze vaccinatiekliniek.

Andere vaccinaties

Naast de meningokokkenvaccinatie worden ook andere vaccinaties aanbevolen. Zo kunnen polio en hepatitis A in een mensenmenigte ook makkelijker overgedragen worden. Daarnaast is het belangrijk om voorzorgsmaatregelen te nemen tegen hepatitis B. Eén van de rituelen tijdens de Hadj is namelijk dat mannen hun hoofd kaal laten scheren. Een scheermesje dat voor meerdere mensen gebruikt wordt geeft risico op overdracht van hepatitis B. Bezoek daarom alleen een officiële kapper of neem zelf scheermesjes mee. Vaccineren is ook een mogelijkheid. Lees voor meer informatie ons uitgebreide reisadvies voor Mekka.

Tijdens de bedevaart

De bedevaart vergt veel inspanning en wordt in een warm klimaat uitgevoerd. Het is daarom belangrijk ook een aantal algemene maatregelen te nemen:

Zon en hitte

 • Neem voldoende rust.
 • Loop niet op blote voeten om brandwonden te voorkomen. 
 • Ga niet in de volle zon, met name tussen 11.00 en 15.00 uur.
 • Zorg dat u voldoende drinkt: 2 tot 3 liter vocht per dag voorkomt uitdroging.
 • Gebruik een zonnebrandcrème met beschermingsfactor 50+, ook als u in de schaduw bent.

Hygiëne

 • Was regelmatig uw handen.
  In ieder geval voor en na ieder toiletbezoek en voordat u gaat eten.
 • Gebruik handgel als er geen waterbron aanwezig is.
 • Drink alleen gekookt water of flessenwater. 
 • Eet geen (half)rauw vlees of vis, schaal- en schelpdieren.
 • Drink geen rauwe melkproducten.
 • Neem ORS mee om uitdroging door reizigersdiarree te voorkomen.

Ongevallen

Neem een reisapotheek mee om kleine wonden zelf te behandelen.

Reiziger doet EHBO-kit in de koffer

Inhoud van een goede reisapotheek

Een reisapotheek bestaat uit een basis EHBO-doos aangevuld met een aantal veel gebruikte middelen zoals paracetamol, ibuprofen of een middel tegen reisziekte. Afhankelijk van de aard van uw reis en uw persoonlijke omstandigheden, kunt u de reisapotheek verder uitbreiden.

Lees meer