Overslaan en naar de inhoud gaan

Met de juiste voorbereiding is reizen met een afweerstoornis of aandoening goed mogelijk

Voor wie

Mensen met een ziekte of chronische aandoening lopen meer risico op ernstige infecties dan gezonde reizigers. Dat geldt bijvoorbeeld als u medicijnen gebruikt die de afweer beïnvloeden. Denk aan prednison of andere ontstekingsremmers en medicijnen tegen reumatische aandoeningen of auto-immuunziekten. Ook medicijnen die de afweer onderdrukken na een orgaantransplantatie of in verband met een kwaadaardige ziekte vergroten de kans op infecties. Andere risicogroepen zijn bijvoorbeeld mensen die geen milt hebben. Zwangere vrouwen vallen niet in de categorie bijzondere reizigers. Zij kunnen gebruik maken van onze reguliere dienstverlening.

Advies op maat

Voor bijzondere reizigers hebben de internist-infectiologen van het Erasmus MC een speciaal spreekuur. Hier krijgt u persoonlijk advies over vaccinaties en andere maatregelen die u voor, tijdens en na uw reis kunt nemen om gezondheidsrisico’s te beperken. Aan bijzondere reizigers die na thuiskomst gezondheidsklachten hebben, biedt het Erasmus MC nazorg. Deze verloopt eveneens via het spreekuur.

Afspraak maken

Het Spreekuur bijzondere reizigers verloopt op afspraak. Hiervoor kunt u bellen naar 06 50 031 973. Maak de afspraak ruim voor vertrek. Voor de afspraak heeft u een verwijzing nodig van uw huisarts of uw behandelend specialist.